Socialiseringen – hvalpens første 8 uger.

 

 

Herunder kan I læse om hvordan vi socialiserer vores hvalpe i de første 8 uger af deres levetid, for at sikre dem den bedst mulige start på livet. Det er vigtigt at en hund er godt velsocialiseret og trænet, for at kunne færdes og trives bedst ude i vores verden. Hvalpe der først afhentes et par uger efter, eller hvalpe der ikke er solgt til de er 8 uger, bliver holdt ved lige og får udbygget socialiseringen gradvist indtil den dag de flytter. Hele socialiserings programmet af hvalpene kan følges på hjemmesiden med billeder for de enkelte kuld så snart de har oplevet noget nyt, ligesom den ugentlige udvikling kan følges i form af nye billeder af hver enkelt hvalp.

 

Fødslen:

Så snart tæven udviser tegn på at fødslen nærmer sig kommer hun ind i føderummet, der står en hundekurv som er gjort klar i forvejen med aviser og lagner i som hun kan rode rundt i og gøre reden klar, kurven er hun allerede i forvejen blevet gjort bekendt med så hun er tryg ved den. Der er også allerede skruet lidt mere op for varmen så det er en dejlig og konstant varme. Døren dertil står åben så vi kan holde øje med hende og se hvad hun laver. Så snart fødslen går i gang gå en af os derind og lukker døren, og holder øje med hende. Vi hjælper hende med at få hvalpene ud hvis nødvendigt og står så klar til at nuller dem tørre, suge slim og fostervand ud af luftvejene, veje dem og tjekke om at er i orden med hvalpen, om den er velskabt.

Efter fødslen får hvalpene og moren skiftet aviser og lagner ud i kurven så de ligger fint rent og tørt. Og så står den på ro resten af dagen til dem.

 

 

0-1  uge:

Dagen efter fødslen bliver hvalpene betragtet nærmere og det bliver nusset mere med dem, allerede her starter socialiseringen så småt ved at de bliver vant til menneske hænder. De bliver også vejet igen for at se om de har taget på siden fødslen, og det bliver de dagligt indtil den dag de flytter. Moren bliver der kræset om med godt mad, og kærtegn, ligesom der blev i drægtigheds perioden, man skal jo være ekstra gode ved dem der skal have hvalpe. Hun har altid vand og tørkost stående og som noget ekstra får hun en lækker og næringsrig drægtigheds mos, som er hjemmelavet, så hun har de bedste forudsætninger for at producere en god mælk til hvalpene. Gider hun dog ikke at have mosen (sker en sjælden gang) får hun den gode gammeldags leverpostej mad eller hvad hun ellers gider at spise, hovedsagen er at hun spiser noget så hun kan holde mælkeproduktionen oppe. Kurven de ligger i er vend med indgangen ind mod væggen, så de ikke kravler/ falder ud af den og så moren ved uheld hellere ikke kan skubbe dem ud.

 

Når hvalpene er et par dage gamle får resten af hundeflokken lov til at hilse på dem får første gang, de får hvalpene præsenteret en af gangen og får så lov til at snuse til dem. Det er også nu vi tager de første billeder som kommer på hjemmesiden så de nye ejere og alle andre allerede nu kan begynde at følge hvalpen.

 

1-2 uger:

Hvalpene har nu godt fat og tager fint på, typisk mellem 20-40 gram dagligt. De er i hænder flere gange dagligt, og det kan man tydeligt mærke da de er meget rolige når de er oppe. Det er også nu de stifter bekendtskab med gedehårs børsten som de bliver børstet og kærtegnet blidt med, det gør det nemmere for dem at blive vant til en rigtig børste senere. Nu er det de også så småt reagerer på andre lugte, især lugten af mad interesserer dem. De reagerer også på lugten af fremmede mennesker når de har dem oppe.

 

Når de er knap 2 uger får de klippet deres negle for første gang, både for at begynde at vænne dem til det i en tidlig alder men også for at de ikke skal rive deres mor og hinanden eller hænge fast i tæppet i hvalpekurven, eller vores tøj. Det gør de også nemmere for dem at gå når de begynder at prøve sig frem med det, selvom de ikke kan se endnu. Det er også her de så småt begynder at åbne øjnene så de kan se verdenen de er født ind i, og når de er 2 uger er øjnene helt åbne.

 

2-3 uger:

Nu har de åbnet øjnene helt og kan så småt begynde at følge med i hvad der sker omkring dem selvom de stadig ikke kan høre noget. Nu da de kan se begynder de rigtig at bevæge sig rundt i kassen, deres forsøg på at gå er lidt kluntet i begyndelsen men man bliver dog alligevel overrasket over hvor godt de bærer sig af med det. De er meget sociale og rolige når man har dem oppe hvilket man lægger mærke til ved at de begynder at slikke en på kinden og omkring munden. De begynder også at slikke de andre hunde på næsen nu hvis de kan komme af sted med det.

 

Når vi nærmer os de 3 uger bliver radioen i hvalperummet tændt så der er noget støj når de begynder at åbne ørerne, ellers kan de godt blive forskrækket første gang de hører en lyd hvis de ikke er vant til en støjende verden. Men man finde hurtigt ud af om ørerne er begyndt at åbne ved at de reagerer på at man åbner døren når man kommer ind til dem eller sætter en madskål på gulvet.

 

3-4 uger:

Nu er ørerne åbne og de kan høre alt hvad der forgår omkring dem. Nu er det vi laver lyde med munden når vi kommer ind til dem og andre små lyde for langsomt at vænne dem til andre lyde, stationen på radioen bliver også skifte så den hører forskellige former for musik. Vi støvsuger også ofte ude foran deres dør så de langsomt bliver vænnet til lyden af den. Nu da de er 3 uger er det også tid til deres første ormekur, og i forbindelse med den kommer de ind i stuen for første gang. De går allerede rimelig sikkert og undersøger lidt af omgivelserne og hører nogle nye lyde. De andre hunde er meget interesseret i dem og hvalpene tager fint alt den opmærksomhed de får. Efter det kommer de ind til dem selv igen, hvor det er lidt varmere end i stuen og hvortil døren stadig er lukket så de ikke for træk og bliver syge.

 

Når de er 3,5 uge gamle få de tilbudt mad for første gang. Vi laver en lækker hvalpegrød til dem som er en lille smule lun når de får den, og lugter rigtig godt. Selvom det er første gang de stifter bekendtskab med fast føde er de helt vilde med grøden. De spiser som små griser og kæmper rigtigt om pladsen, skubber til nød søskende væk og/eller stiller sig med en eller flere ben oppe i skålen så man er sikker på at få noget af den lækre grød. Fra nu af får de mad flere gange om dagen så fravænningen så småt begynder. Kurven de er i er også blevet vend om så de nu selv kan gå ud af den og bevæge sig rundt i hele hvalpegården. Nu bliver det som hundemor hårdere da hun ikke bare kan gå ud af kurven når hun vil have lidt ro, for nu følger hvalpene efter hvis de mener det er tid til at få en tår mælk at drikke.

 

 

De har nu også stiftet bekendtskab med klippemaskinen for første gang da de skulle klippes i numsen, så de kan komme af med efterladenskaberne uden at det hænger fast. Lyden rører dem som regel ikke, de er efterhånden meget seje til at håndtære dem men vibrationerne er de ikke begejstret for, men et pr gange og så er de ligeglade med det. De har nu også allerede så meget pels at vi er gået fra at børste dem med gedehårs børsten til at børste dem enten med en blød carde eller svinehårs børsten dagligt. Det siger de ikke noget til og sidder roligt på bordet mens det står på. I forbindelse med det bliver deres negle også klippet for anden gang.

 

4-5 uger:

Ja nu er de efterhånden så gamle at det er blevet tid til at de skal ud i haven for første gang. De kommer ud sammen med deres mor og er ude i ca. 15 min første gang. Først er de mere rolige end normalt da de lige skal se det hele an men efter nogle minutter hvor de går lidt omkring og snuser begynder der langsomt at komme mere gang i dem. Så løber de lidt rundt og undersøger det hele og nogle besørger for første gang udenfor. Efter det kommer de ind igen, får noget og spise, de spiser godt nu men får stadig grød.  Bagefter ligger de sig så til at sove, senere på dagen kommer de så ud en gang mere. Efter er par dage er de ude oftere og længere af gangen og de nyder det i fulde drag, spæner rigtig rundt og leger, det er ikke altid at mor er med ude da de jo fint kan klare det uden hende, de besøger nu også mere og mere udenfor og renlighedstræningen er også begyndt.

 

 

Det er også nu at de bliver en fast del af hundeflokken og oplever dagligdagen på nært hold. De opholder sig inde i stuen det meste af dagen nu og er kun inde i deres rum når de skal spise, sove og når vi ikke er der til at føre opsyn med dem. Radioen er stadig tændt og det varer ikke længe før de skal begynde at høre lyd cd men indtil da står den stadig på musik. Men ellers løber de rundt med de andre hunde og følger med dem når de voksne løber ud for at tisse. De får også en masse nye lyde at høre såsom tv, brændefyr, foodprocessor/blender, toilet skyld, ja alt hvad der kan forekomme af dagligdags lyde, og det er sjældent at en lyd kan skræmme dem. Støvsugeren hører de også oftere og tættere på, mødt den har de også men ikke i tændt tilstand endnu, kun slukket, efter 1-2 uger vil de så også møde den hvor den er tændt.

 

5-6 uger:

Nu er det blevet tid til at de skal ud og køre for første gang og miljøtrænes og lære at verdenen ikke kun er baghaven. De kommer ind i en transportkasse med deres mor så de kan putte sig med hende mens det står på og så går turen til skoven. De er meget interesseret i de nye omgivelser og der bliver snust godt igennem i lang tid inden de så småt begynder at lege lidt. Efter en halv time med snusen og legen er de efterhånden trætte og turen går hjem igen. Så får de lidt at spise inden de lægger sig til at sove ovenpå den tur. Allerede anden gang de er i skoven er de aktive fra starten og spæner bare rundt hele tiden og bladene flyver om ørerne på dem.

 

 

Efter de har prøvet at være i skoven et par gange går turen til stranden og nye omgivelser. Igen her snuser de først rundt for de begynder at lege lidt. Bølgerne synes de er spændende men de er dog ikke helt moderne ved dem. Også her ser vi at anden gang de kommer til stranden har de udviklet sig. Igen spæner de rundt, sandet flyver om ørerne på dem og de løber af sted med tangen. Bølgerne rører dem ikke mere men de er dog ikke så begejstret for at tæerne sommetider bliver lidt våde. Af og til kommer der mennesker forbi som smelter helt ved synet af hvalpene og hvalpene går roligt hen og hilser på dem.

 

 

Tiden er også kommet hvor de skal kasse trænes. Det er oplagt at begynde med det når de har haft en trættende dag udenfor hjemmet. Kasserne bliver placeret på sofabordet og så kommer hvalpene ind i dem. Med sig får de et plysdyr de kan hygge dem med. Nogle er ligeglade med at være ene, de lægger sig bare til at sove eller leger med dyret, andre er ikke så begejstret for det men det varer ikke længe inden de accepterer det. Der er altid en af os i nærheden af kasserne så hvalpene kan se os, det gør at de er mere trygge og får en god oplevelse ud af at være i kassen. Bliver de dog pludselig lidt urolig taler vi beroligede til dem og stikker et par fingre igennem lågen ind til dem, nusser dem eller afleder deres opmærksomhed fra det faktum at de er i kasse, efter 30 min er træningen over for den dag og forsætter dagen efter. Tiden de er i kasse bliver langsom forhøjet fra gang til gang men vi opholder os stadig lige foran kasserne så vi kan berolige dem skulle de blive urolige. Typisk bliver de nu kun urolige hvis de skal tisse og så kommer de selvfølgelig ud.

 

 

6-7 uger:

Så er tiden kommet hvor de skal på gågaden for at møde andre mennesker og blive mere åbne overfor fremmede mennesker, børn, unge såvel som ældre. Samtidig møder de også mange forskellige nye lyde alt fra bilstøj i en sværere glad end de er vant til klaprende markiser og råbene børn og baby gråd. For slet ikke at glemme alle de nye dufte de møder både ved omgivelserne men også fra de mennesker de snakker med som f.eks. meget parfumerede damer eller rygere. De lærer også at skulle forholde sig til ting som cykler, rollatorer, barnevogne og el scootere, og sidst men ikke mindst møder og snakker de også med andre hunde, store som små. Den første tur på gågaden kan godt være en lidt skæmmende oplevelse for nogle af hvalpene, andre tager det mere i stiv pote, det afhænger alt af deres personlighed. Men præget af at det er første gang er de dog alle, de er meget forsigtige og ikke så moderne ved det, opsøger hellere ikke så meget fremmede menneskers kontakt men så hjælper vi lidt til. Men langt kommer man ikke på gågaden den første gang, enten fordi mange vil snakke med hvalpene, hvilket jo bare er godt, eller fordi de ikke gider gå og stritter lidt imod. Men efter et par gange er situationen allerede en helt anden, de følger glædeligt med når man går og går nu frivilligt hen og opsøger kontakt med fremmede mennesker og vil helst snakke med alle de møder på deres vej. Det eneste der nu kan gøre dem lidt nervøse er en pludselig lyd de ikke kender men allerede ugen efter er det hellere ikke noget de bekymrer dem om længere.

 

 

I denne uge er det også hvor de skal i bad og lære at acceptere det og ikke være bange for vandet, de kommer til at lære hvordan man skal opføre sig i bad men i første omgang er det fint så længe de accepterer det. Bagefter skal de tørres og så ud på bordet hvor de bliver føntørret. Føntørreren er de ikke så begejstret ved, at den blæser luft på dem og larmer er lidt skræmmende. Lyden vænner de sig dog hurtigt til da de kender en lignende lyd fra støvsugeren som de nu er vant til, men det med at den blæser luft på dem skal de lige have lidt mere tid til at vænne sig til. De oplever hvordan de sådan rigtigt skal soigneres på et bord, hvad de må og ikke må og hvad de skal lære og acceptere, selvom det er første gang går det meget godt. De kommer efterfølgende regelmæssig i bad for at vænne dem til hele proceduren.

 

7-8 uger:

For de fleste hvalpes vedkommende er dette den sidste uge de tilbringer hos os og dermed den næsten vigtigste uge i deres socialisering, da de efter denne uge skal være klar til deres nye liv ude ved en familie, par eller enlig. I denne uge lærer de ikke så meget nyt men vi repeterer hvad de har lært og går i dybden med det vigtigste såsom gågade træning, køre i bil, kasse træning og soignering.

Ved kassetræningen er de efterhånden så vidt at de ikke har noget imod at være i kassen mere og bare lægger sig til at sove når de kommer i den, vi kan også gå fra kassen nu i længere tid uden de begynder at klynke over at være alene.

Ved soignering har de lært at stå stille når de bliver vasket og at sidde stille på bordet når de bliver børstet og fønet og får klippet negle og andre småting. Fønen er de nu også vant til så den rører dem ikke længere.

Gågade træningen er noget af det bedste de ved og de elsker det. Elsker at komme ud og snakke med alle de mennesker de møder og de kan ikke få nok og charmer mange hjerter på deres vej. Det er sjældent de møder noget på gågaden nu som de synes er lidt skræmmende, de er stort set vant til alt.

Køre i bil træningen er blevet udvidet på den måde at vi kører mere rundt med dem og for det meste handler samtidig med vi har dem med. På den måde lærer de at selvom bilen standser og motoren bliver slukket at det ikke er ensbetydende med at der skal ske noget. De første par gange klynker de pga. der ikke sker mere men efter et stykke tid holder de så mund, til sidst reagerer de ikke på det faktum at motoren bliver slukket men ligger bare og sover.

 

 

Det er også i denne uge de kommer ned til dyrlægen for at få deres sundheds attest plus deres første vaccination. De kommer med ind i venteværelset og får lov til at kigge sig omkring, snakke med de andre hunde og mennesker der kommer og personalet der er der. Når det er deres tur kommer vi ind i konsultations lokalet. Når vi er kommet derind tager vi snor af hvalpene så de frit kan gå rund og undersøge det hele samt lege med hinanden og hilse på dyrlægen.

De kommer en efter en på bordet og bliver undersøgt. Det hele bliver kigget efter, tænder, ører, poter og pelslag samt der bliver lyttet på lunger og hjerte. De bliver også lige vejet inden de får deres vaccination, som er en vaccination der er specielt designet til 8 ugers hvalpe, derefter får de en godbid og kommer ned på gulvet igen. Hele proceduren tager de fint uden så meget vrøvl men de er jo også vant til at vi håndtærer dem og kigget det hele igennem regelmæssigt.

Lebron 12 louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet foamposites for sale louis vuitton outlet louis vuitton outlet nike kd vii louis vuitton outlet kate spade outlet kate spade outlet jordan 6 history of Jordan coach factory louis vuitton outlet sport blue 6s louis vuitton outlet cheap jordan shoes louis vuitton outlet michael kors outlet jordan 3 sport blue beats by dre cheap jordan 3 sport blue cheap jordan shoes louis vuitton outlet louis vuitton outlet beats by dre outlet lebron 12 cheap jordans louis vuitton outlet louis vuitton outlet jordan 6 history of jordan Kate Spade Diaper Bag jordan shoes louis vuitton outlet jordan 3 sport blue michael kors outlet sport blue 3s sport blue 6s sport blue 3s louis vuitton outlet